راکورد چیست؟ تفاوت راکورد سینما و فیلم

در بازیگری اصطلاحی رایج  هست تحت عنوان راکورد.

راکورد Record یک واژه انگلیسی است.

این واژه ازعالم موسیقی به دنیای هنرنمایشی و علی الخصوص سینما راه پیدا کرده و معنای تحت الفظی آن هماهنگی مجدد است.

این اصطلاح در بسیاری از بخشهای ساخت یک نمایش یا فیلم بکار برده میشود. (و البته همانطور که گفته شد، در فیلم بیشتر استفاده میشود)

حفظ راکورد در گفتن دیالوگ، میزانسن، لول صدا، ریتم، چگونگی حرکت، گریم، نور و کلیه عواملی که در ساخت یک فیلم یا نمایش وجود دارند الزامیست.

توضیح بیشتر اینکه فیلم چون مانند نمایش زنده اجرا نمیشود و ابتدا به صورت پلان و سکانس های برش خورده ضبط میشوند و بعد برشها به هم متصل میگردد و شاید به دلایل تولیدی حتی بخشی از این برشها تحت عنوان پلان و یا سکانس زمان دیگری ضبط گردد، بیشتر به حفظ راکورد و هماهنگی های مجدد نیازمند است. چراکه قطعه های ضبط شده به صورت پلان یا سکانس در مرحله ی تدوین باید به هم چسبانده شوند، به صورتی که بیننده خیال کند همه آن اتفاقها در همان  زمان اتفاق افتاده است. این درحالیست که در مرحله ضبط فیلم امکان دارد سکانس یا حتی پلانی امروز و بقیه آن با فاصله زمانی که معمولا برای آماده سازی پلان بعدی لازم است، ضبط میگردد.

حال آنکه در هر برداشت و پلان، بازیگر باید تمامی راکوردهای بازیش را در بخشهای مختلف بدن، میزانسن، حرکت، رفتار و دیالوگهایش را بارعایت همان لول، ریتم، لحن، و احساس ارائه کند تا تمامی برداشتها از راکورد و هماهنگی کامل برخوردار باشد و در تدوین به هم چسبانیده و به یک فیلم تبدیل شود در حالی که بیننده به هیچ عنوان متوجه این تقطیع ها نگردد.

(عمل تقطیع قطع شدن یک پلان و عمل تجمیع، چسباندن پلانی به پلان دیگر است که نهایت سکانس را میسازند)

مثل سکانس خواستگاری در واگن یک قطارکه در فاصله زمانی و پلان های مختلف بارها کات (برش تصویری) خورده و ضبط شده است. اما بیننده ضمن آنکه این سکانس رادر پلانهای تصویری متعددی میبیند، متوجه شرایط پشت صحنه و تقطیع ها نمیشود.

نکاتی در خصوص راکورد

در بازی مقابل دوربین وقتی جای دوربین تغییر میکند گاه زاویه ی دید بازیگر نیز تغییر میکند این در حالیست که بازیگر به نقطه ای نگاه میکند که در برداشت و نمای قبلی به همان نقطه نگاه کرده و حال در نمایی دیگر کارگردان از او میخواهد نقطه ی دید خود را تغییر دهد. در این امر کاملا بازیگر باید به کارگردان اعتماد کند. چرا که کارگردان زاویه ها و دکوپاژرا در یک تدوین ذهنی کاملا در نظر میگیرد

حفظ راکورد در بازیگری یکی از مهمترین ها در بازیگریست

اگر در زوایای باز یک نوع بازی را با هر ویژگی انجام میدهید در زاویه های بسته نیز باید همان بازی را با کلیه ی ویژگیهای راکوردی همان برداشت ثبت شده ارائه نمایید. درنتیجه بازیگر باید حواسش به نوع پوزیشن و دیالوگها و بازیهایی که در برداشت باز و برداشت اولی که از یوی کارگردان اوکی میشود باشد چرا که قرار این است که بازیگر کار آموخته خواسش به کلیه ی نکات راکوردی خود در بازی در برداشت اول بوده و وظیفه دارد در برداشت های بعدی نیز با حفظ همان راکورد.

یکی دیگر از وظایف بازیگر این است که ضمن بازی حواسش به کیوهای پشت صحنه باشد با از هدایت کامل کارگردان برخوردار شود.

قلق گیری:

یکی از مهمترین کارهایی که بازیگر در تمرین های خود انجام میدهد قلق گیری در صحنه است با به طور مثال بداند دیالوگهای خود را با میزانسن حرکتی خود و جابجایی که باید داشته باشد تقسیم و اندازه گیری یا قلق گیری کند.

مدیریت زمان در بازی:

یکی دیگر از وظایق بازیگر مدیریت زمان در بازی و اکت هاست با نگاه اینکه بازی او نه آنقدر طولانی و یا کوتاه باشد و با اندازه گیری زمانی مناسب بهترین بازی را در زمانی مناست ارائه نماید.

نقش تخیل و تجسم در حفظ راکورد:

در تجربه ی دیگر گاه ممکن است بازیگر مقابل شما به هردلیلی در همه ی برداشتها حضور نداشته باشد دراینگونه موقعیت ها شاید یکی از دستیارها از بیرون دیالوگهای پارتنر شما را بگوید.حال وظیفه ی شما به عنوان یک بازیگر حرفه ای وکار بلد برای حفظ راکورد های حسی استفاده از قدرت تخیل شماست که همان بازیگر را در نقشی که مقابل شما دارد فرض کرده متصور شوید تا با همان ریتم وتمپوی مناسبی که با حضور همان بازیگر اتفاق افتاده بازی خود را ارائه نمایید.

راکوردها از کجا بوجود میآیند؟

در نمایش حفظ راکورد در مرحله ساخت و تمرینها مشخص شده بوجود میآید و بازیگران و عوامل، موظف هستند نکاتی را که از سوی کارگردان توصیه شده در اجراها، رعایت کنند. که این خود حفظ راکورد است.

حفظ راکورد در بازیگری مقابل دوربین از اهمیت ویژه و وسیع تری  برخوردار است.

یا میتوانیم بگوییم عواملی هستند که حفظ راکورد را در سینما لازم  و ضروری ترمیکند. این  مواردی عبارتند از دکوپاژ، عمل رج زدن و…

رج زدن:

عامل دیگر در اهمیت حفظ راکورد در سینما یا فیلم، رج زدن است. یعنی در مرحله ضبط، سکانسها به ترتیب گرفته نمیشوند و شاید به دلایلی نیاز شود سکانس آخر فیلم را اول ضبط کنند، حال تایید میفرمایید که در این شکل فیلم برداری، حفظ کلیه راکوردها توسط همه بازیگران و کلیه عوامل لازم و ضروریست.

نکته: در اینجا بیشتر توضیحات، بنا به درک بیشتر راکورد و حفظ آن برای بازیگر ارائه شده است.

حال مراحل بازی بازیگربه صورتی ضبط میشود که لازم است راکوردهایی که برای بازی مشخص شده توسط بازیگر حفظ شود.

برای درک بیشتر راکورد باید بدانید که لازم است بدانید در مراحل ساخت یک فیلم تصاویر تحت عنوان پلان به عنوان (کوچکترین واحد تصویری از زمان ضبط تا کات) یا سکانس که میتواند (مجموعه ای از یک یا چندپلان باشد) در برداشت های متعدد و در اندازه های مختلفی ضبط میشود و درنهایت با تایید کارگردان در مرحله تدوین یعنی چسباندن پلانها و سکانسها با ترتیب فیلمنامه و صداگذاری و موسیقی و… به یک فیلم کامل تبدیل میشود.

نکته حائض اهمیت برای درک راکورد در بازیگری اینجاست که معمولا در هر سکانس ابتدا نمای مصدرشات یعنی نمایی که شخصیتهای بازی معمولا در شات باز، یا لانگ شات هستند، ضبط میشود، سپس پلانهای دیگر وبسته گرفته میشوند.

راکورد اینجا معنا پیدا میکند:

اینکه مثلا در کجای پلان ودرحال گفتن کدام دیالوگ چه حرکت بدنی درنمای مصدرشات راکورد پیدا کرده وضبط شده است، حال در نماهای بسته بازیگر باید تمامی کارهایی که کرده و دیالوگهایی که گفته را دقیقا به همان صورت وهمان ریتم وراکورد در مصدر شات، حفظ و در نمای بسته ارائه نماید تا در زمان تدوین امکان چسباندن نماهایی که در اندازه های مختلف گرفته شده باشد.

نباید تفاوتی در کلیت بازی بازیگر به صورت خطی وجود داشته باشد.

این در حالیست که تکنیک های بازی در نمای باز و بسته را که مرکز ثقل متفاوتی دارند را درجای خود رعایت میکنند.

 

به قلم استاد داریوش موحد

سایت آموزشگاه سینمایی هنر و سینما

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


8 − 4 =